4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi A4 Cabriolet - Volvo C70 T5

  • Παρά τους αυστηρούς σκούρους τόνους, το εσωτερικό του Α4 δείχνει μοντέρνο, ενώ παράλληλα διακρίνεται για την ποιότητα των υλικών και την καλή εργονομία

  • Πιο ισχυρός και με υψηλότερη ροπή ο 5κύλινδρος κινητήρας του C70 Τ5 σε σχέση με εκείνον του Α4.

  • Εντυπωσιάζει το C70 με το σχήμα του και -στην έκδοση Τ5- με τις επιδόσεις του.

  • Για την αναδίπλωση της οροφής του Audi (που μπορεί να γίνει και εν κινήσει, με ταχύτητες μέχρι 30 χλμ./ώρα) χρειάζονται μόλις 21 δλ.

  • ¶κρως εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η μεταλλική σκεπή του Volvo «σπάει» στα τρία και μέσα σε 30 δλ. εξαφανίζεται στο πορτ μπαγκάζ.

Nα... οργανωθούμε

Aς ξεπεράσουμε το ταμπού ότι τα ανοιχτά αυτοκίνητα αφορούν τη συνεύρεση μόνο δύο ανθρώπων! Aνοίξτε τη σκεπή να μπει φως και... οργανώστε τις εξορμήσεις σας με όλη την παρέα!

ΦΩTOΓPAΦIEΣ: MIXAΛHΣ ΣTAYPOΠOYΛOΣ

ΠAPAKOΛOYΘOYME την ιστορία του ευπαρουσίαστου αθλητικού νεαρού με το εντυπωσιακό ρόουντστερ, ο οποίος βρήκε τον έρωτα των ονείρων του, παντρεύτηκε στο... κτήμα Nάσιουτζικ και στη συνέχεια αντάλλαξε το «ακριβό διθέσιο, καλό του αμάξι» με ένα πολυμορφικό, ώστε να μεταφέρει τα συμπράγκαλα της φαμίλιας του. Εναλλακτικό φινάλε: ένας φίλος του ζευγαριού εργαζόταν σε περιοδικό αυτοκινήτου και δανείστηκε για δύο μέρες ένα τετραθέσιο κάμπριο, προκειμένου να μεταφέρουν τη νύφη στην εκκλησία. Tο αυτοκίνητο αποδείχτηκε ιδανικό και για το μετέπειτα οικογενειακό βίο του ζευγαριού. Tίτλοι τέλους...

Flashback
Μέχρι πρότινος τα περισσότερα 4θέσια κάμπριο κουβαλούσαν κάποια εγγενή προβλήματα, όπως οι έντονες στρεβλώσεις του αμαξώματος και ο σχετικά περιορισμένος χώρος αποσκευών (ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες εξόρμησης εκτός των τειχών για τέσσερις επιβάτες), γιΆ αυτό και στο σινάφι μας θεωρούνταν μάλλον ειδικής χρήσης αυτοκίνητα. Εξού και το παρατσούκλι «γαμπριάτικα», το οποίο προσδιορίζει το σκοπό που η συγκεκριμένη κατηγορία εκπληρώνει, αν μη τι άλλο, με τρόπο αποτελεσματικό (να μεταφέρουν τη νύφη στην εκκλησία, βρε κουτό!).
Τα πράγματα είναι διαφορετικά σήμερα, με άξιους εκπροσώπους, όπως, για παράδειγμα, την ανοιχτή έκδοση του A4. Πέρα από την πρόσφατη αισθητική ανανέωση, τη διαφορά στην γκάμα του μοντέλου κάνει η προσθήκη του εξαιρετικού υπερτροφοδοτούμενου 4κύλινδρου κινητήρα άμεσου ψεκασμού (TFSI). Στον ιδιαίτερο χαρακτήρα του αυτοκινήτου συνυπολογίστε το κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (Multitronic) με το οποίο συνδυάζεται ο κινητήρας των 200 ίππων.
H χρονική συγκυρία της δοκιμής του ανοιχτού A4 με την έναρξη πώλησης του -ανάλογης φιλοσοφίας- νέου Volvo C70 δε θα μπορούσε παρά να οδηγήσει σε μια παράλληλη εκτίμηση των δυνατοτήτων τους. Kαι μπορεί το A4 να διαθέτει μαλακή οροφή -σε αντίθεση με το C70, που ακολουθεί τη λογική «2 σε 1» (και κουπέ και κάμπριο)-, από εκεί και πέρα, όμως, τα δύο αυτοκίνητα επιτελούν τον ίδιο σκοπό, διαθέτουν ανάλογες διαστάσεις, οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες τους «200αρίζουν» και η τιμή τους ξεκινά σε αμφότερες τις περιπτώσεις λίγο πάνω από τις 50.000 ευρώ.
Πέρα από τις ομοιότητες, καλό είναι να προσδιορίσουμε και τις διαφορές τους. Έτσι, για παράδειγμα, ο 2,5λιτρος κινητήρας του C70 T5 διαθέτει 5 κυλίνδρους, ισχύ που ανέρχεται στους 220 ίππους, ενώ αποδίδει και κατά τι υψηλότερη μέγιστη ροπή (32,6 χλγμ. έναντι των 28,5 του Audi, που και στις δύο περιπτώσεις παρέχεται από πολύ χαμηλές στροφές). Kαμιά σχέση λοιπόν με τους παλιούς υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες, αφού και τα δύο σύνολα διαθέτουν εντυπωσιακή δύναμη σε όλο το εύρος των στροφών. Tο γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πυκνή διάταξη του κιβωτίου (αφού ο οδηγός του Volvo έχει στη διάθεσή του 6 σχέσεις, ενώ αυτός του Audi... άπειρες, αν και μπορεί να καταφύγει στη χειροκίνητη λειτουργία του CVT με τις 7 προεπιλεγμένες σχέσεις), συμβάλλει τα μέγιστα στην ευχαρίστηση της οδήγησης.

Nαι, αλλά χωράει η νύφη;
H απάντηση δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρη. Eξαρτάται από την ουρά του νυφικού! Aναμφίβολα είναι πιο περιορισμένες οι θέσεις για τους πίσω επιβάτες σε σχέση με τις 4θυρες παραλλαγές των δύο αυτοκινήτων, εντούτοις θα φιλοξενήσουν -χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα- δύο κανονικού αναστήματος ενήλικες. Aυτό θα λάβει χώρα στο Audi με λίγο μεγαλύτερη άνεση για το κεφάλι τους, ενώ το C70 πλεονεκτεί σε ό,τι αφορά το χώρο για τα γόνατα των επιβατών αλλά και στο διαθέσιμο αέρα για τους ώμους τους. Όσο για τα δώρα του γάμου, κανονίστε να τα φορτώσετε σε άλλο αυτοκίνητο. Ωστόσο, όταν κλείσει η σκεπή του Volvo, ο χώρος αποσκευών μεταμορφώνεται, φτάνοντας σε χωρητικότητα τα 405 λίτρα έναντι των 315 του Audi. Eπιπλέον, το άνοιγμα για τα σκι και των δύο αυτοκινήτων θα βολέψει μια χαρά εκείνα τα μαονί κουρτινόξυλα - δώρο της θείας. Mιλώντας για διαστάσεις, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι το C70 είναι αρκετά μακρύτερο από το S40, στο οποίο και βασίζεται, ενώ το A4 Cabriolet πιο κοντό από 4θυρο αδελφάκι του. Σε κάθε περίπτωση, το αισθητικό αποτέλεσμα της προσαρμογής είναι θετικό, αφού το σουηδικό αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, ιδίως όταν το παρατηρείς από πίσω, και το Audi δείχνει εξαιρετικά κομψό και συμπαγές για 4θέσιο κάμπριο.
Στο κρίσιμο ερώτημα, τώρα, τι γίνεται με τα τερτίπια του καιρού μες στο κατακαλόκαιρο, η απάντηση είναι ότι το Audi έχει το προβάδισμα, αφού χρειάζονται μόλις 21 δλ. από τη στιγμή που θα πέσουν οι πρώτες στάλες μέχρι η οροφή να προστατέψει αποτελεσματικά το επίπονο έργο της κομμώτριας! Tα επιπλέον 9 δλ. του Volvo δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο κρίσιμα θα αποβούν, αλλά να είστε σίγουροι ότι, αν η μεταμόρφωση από κάμπριο σε κουπέ λάβει χώρα στο προαύλιο της εκκλησίας, θα αστράψουν όλες οι ψηφιακές μηχανές των καλεσμένων στο γάμο, καθώς ο (εξελιγμένος από το στούντιο Pininfarina) μηχανισμός διαιρεί την οροφή σε τρία μέρη και την αποθηκεύει κάτω από το καπό του πορτ μπαγκάζ - μια εξίσου αξιομνημόνευτη εικόνα με εκείνη του καλύτερου ντεκολτέ της σεμνής (;) αυτής τελετής.
Επίσης αξιομνημόνευτη είναι η ποιότητα που προσφέρουν και τα δύο αυτοκίνητα, όπως και η εργονομία τους. Σε σκούρους τόνους το εσωτερικό του A4, σε ανοιχτούς εκείνο του C70, εντούτοις και τα δύο δείχνουν σύγχρονα και νεανικά.

Όλα είναι δρόμος
Η ποιότητα χαρακτηρίζει και τον τρόπο που τα δύο αυτοκίνητα διαγράφουν την πορεία τους. Ανύπαρκτοι οι τριγμοί και ελάχιστες οι στρεβλώσεις του αμαξώματος (η Audi είχε παράδοση σε αυτόν τον τομέα ήδη από το ανοιχτό «80άρι»). Πολύ καλή είναι και η ποιότητα κύλισής τους, αν και το ανοιχτό Α4 διαβάζει πιο έντονα τις ανωμαλίες του δρόμου σε σχέση με την 4θυρη παραλλαγή του. Αυτό προφανώς είναι απόρροια του επιπλέον βάρους (και τα δύο αυτοκίνητα στη ζυγαριά μας ξεπέρασαν τα 1.700 κιλά), εξαιτίας των ενισχύσεων του πλαισίου. Οι ενισχύσεις αυτές έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις στρεβλώσεις του αμαξώματος αλλά και να προσφέρουν στους επιβάτες τους επίπεδα ασφάλειας αντίστοιχα με τις κλειστές εκδόσεις.
Όντας και οι δύο εταιρείες ευαισθητοποιημένες στον τομέα της ασφάλειας, εξόπλισαν τα αυτοκίνητά τους με αερόσακους οδηγού-συνοδηγού, πλευρικούς και σύστημα προστασίας σε περίπτωση ανατροπής (με εκτινασσόμενες μπάρες πίσω από τα κεφάλια των πίσω επιβατών), ενώ το C70 διαθέτει επιπλέον αερόσακους οροφής.
Οι όποιες διαφορές των αυτοκινήτων αποκαλύπτονται περισσότερο στην οδική τους συμπεριφορά. Η μεγάλη ισχύς και των δύο συνόλων δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε παρατεταμένη λειτουργία των συστημάτων αντιολίσθησης, όταν ο δρόμος γλιστράει, όμως στο Volvo το σπινάρισμα των εμπρός τροχών είναι αρκετά πιο έντονο και επιφέρει αντιδράσεις στο τιμόνι (καιρό είχαμε να το δούμε αυτό). Αντιθέτως, στο Audi η σχετική παρενέργεια στη μεταφορά της ισχύος στο δρόμο γίνεται περισσότερο αντιληπτή από την αντίστοιχη ένδειξη στον πίνακα οργάνων, καθώς δεν εμφανίζονται στο ελάχιστο αντιδράσεις στο σύστημα διεύθυνσης και ο έλεγχος σπιναρίσματος των εμπρός τροχών είναι πιο διακριτικός. Μιλώντας για το τιμόνι του Α4, να αναφέρουμε ότι διαθέτει λίγο περισσότερη υποβοήθηση από εκείνο του C70, αλλά είναι πιο ακριβές και, σε συνδυασμό με την καλύτερη ελκτική πρόσφυση, ο οδηγός έχει καλύτερη επίγνωση του πού πατούν οι τροχοί.
Φυσικά, η ουσιαστική διαφορά στον τρόπο οδήγησης οφείλεται στα διαφορετικής φιλοσοφίας συστήματα μετάδοσης, με το «6άρι» του Volvo να είναι εύχρηστο και σαφές, αλλά με το Multitronic του Α4 να αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευχάριστο στην οδήγηση. Κι αυτό τόσο στην (προσομοιωμένη χειροκίνητη) λειτουργία, όπου είναι εξαιρετικά γρήγορο και προοδευτικό στις αλλαγές, όσο και στην τελείως αυτόματη λειτουργία, όπου εργάζεται απροβλημάτιστα. Εντούτοις, δεν παύει να είναι σχετικά θορυβώδες και, συν τοις άλλοις, λίγο πριν από τις 6.500 σ.α.λ., θέλοντας και μη, να ανεβάζει ταχύτητα, περιορίζοντας τις... άγριες διαθέσεις του οδηγού. Το Multitronic πρέπει να είναι και η αιτία που στις ντεσιμπελομετρήσεις το Α4 αναδεικνύεται εν γένει πιο θορυβώδες. Κάποιοι ίσως να το απέδιδαν στη μαλακή οροφή του Audi, η οποία όμως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια μεταλλική, καθώς, ακόμα και με ταχύτητες πάνω από τα 200 χλμ./ώρα, δεν παραμορφώνεται από την πίεση του αέρα. ΣΆ αυτές τις ταχύτητες και τα δύο αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά ευθύβολα, αν αναλογιστεί κανείς ότι την περίοδο της δοκιμής έπνεαν άνεμοι μεγάλης έντασης.
Κλείνοντας με το θέμα των επιδόσεων, στο «0-100» το Α4 υπολείπεται του C70 κατά 6 δέκατα (9,3 έναντι 8,7 δλ.), κάτι που εν μέρει οφείλεται και στη διαφορετική διαδικασία εκκίνησης ενός αυτόματου και ενός χειροκίνητου αυτοκινήτου. ΓιΆ αυτό και στα 400 μ. η ψαλίδα έχει ήδη αμβλυνθεί αντί να μεγαλώσει (16,8 και 16,4 δλ., αντίστοιχα).
Οι απώλειες του CVT πρέπει να ευθύνονται και για τη διαφορά που προέκυψε στη συγκριτική κατανάλωση, όπου το A4 χρειάστηκε 14,5 λίτρα/100 χλμ. έναντι των 13,4 του C70.
Αντίστοιχα μικρό προβάδισμα στις μετρήσεις επιβράδυνσης σημείωσε το Α4, με 57,8 μ. για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα έναντι των 59,1 μ. του C70. Η υπεροχή του Audi εντοπίζεται και στη σχετική αίσθηση του πεντάλ των φρένων.

Η ώρα η καλή!
Μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω... Δύσκολη η επιλογή ανάμεσα στα δύο αυτοκίνητα, καθώς οι διαφορές τους είναι οριακές. Μπαίνοντας στις λεπτομέρειες, με βάση τη λογική, θα επέλεγε κανείς το Volvo. Είναι κατά τι πιο γρήγορο, διαθέτει το διπλό χαρακτήρα του κουπέ και κάμπριο, έχει μεγαλύτερο χώρο αποσκευών και προσφέρεται με σχετικά πληρέστερο εξοπλισμό (βλ. «Το χρώμα του χρήματος»). Όμως το Audi είναι τελικά πιο απολαυστικό οδηγικά, ενώ το κιβώτιό του αποδεικνύεται ένα ευχάριστο παιχνίδι στις εκτός πόλης διαδρομές και ένα καλό αγχολυτικό στο μποτιλιάρισμα. Ε, κι αν είναι να παντρευτεί κανείς (ακόμα κι ένα αυτοκίνητο!), ας το κάνει τουλάχιστον από έρωτα..._ 4Τ

«Στις υψηλές ταχύτητες και τα δύο αυτοκίνητα αποδείχτηκαν εξαιρετικά ευθύβολα, παρΆ ότι έπνεαν άνεμοι μεγάλης έντασης.»

AUDI A4 CABRIOLET
YΠEP/ΣYΣTHMA ΔIEYΘYNΣHΣ
/ΦPENA
/ΛEITOYPΓIA MULTITRONIC

KATA/ΘOPYBOΣ

VOLVO C70 Τ5
YΠEP/EΠIΔOΣEIΣ
/XΩPOΣ AΠOΣKEYΩN (ΜΕ KΛEIΣTH ΣKEΠH)
/METAΛΛIKH OPOΦH

KATA/EΛKTIKH ΠPOΣΦYΣH

MAΣ APEΣE
• H ΠOΛY KAΛH AKAMΨIA KAI TΩN ΔYO AYTOKINHTΩN
• H ΣIΓOYPIA ΠOY ΣOY ΔINOYN ΣTIΣ YΨHΛEΣ TAXYTHTEΣ
• TO HXOΣYΣTHMA TOY C70
• H ΘEΣH OΔHΓHΣHΣ TOY A4

ΔE MAΣ APEΣE
• TO ΠEPIOPIΣMENO ΠOPT MΠAΓKAZ TOY A4
• Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΝΑΔΙΠΛΟΥΜΕΝΗ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ C70
• TO ANEKMETAΛΛEYTO KENTPIKO TMHMA ΣTA ΠIΣΩ KAΘIΣMATA KAI ΣTA ΔYO AYTOKINHTA

ΘA MΠOPOYΣE...
• TO MULTITRONIC TOY A4 NA ΛEITOYPΓEI ΠIO AΘOPYBA
• ΤΟ ΠΟΡΤ ΜΠΑΓΚΑΖ ΤΟΥ C70 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΡΥΧΩΡΟ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΤΗΝ ΟΡΟΦΗ
• TO C70 NA EXEI KAI MIKPOTEPOY KYBIΣMOY KINHTHPEΣ

TO XPΩMA TOY XPHMATOΣ
Παραπλήσιες είναι οι τιμές εκκίνησης των δύο αυτοκινήτων. H έκδοση Cabriolet του A4 TFSI κοστίζει 51.700 ευρώ, ενώ η έκδοση Momentum του C70 T5 52.600 ευρώ. Πολύ καλά εξοπλισμένα είναι και τα δύο αυτοκίνητα, αφού αμφότερα προσφέρουν σύστημα ελέγχου της ευστάθειας, αερόσακους οδηγού, συνοδηγού, σύστημα προστασίας από ανατροπή, αυτόματο κλιματισμό δύο ζωνών, τέσσερα ηλεκτρικά παράθυρα, ηχοσύστημα, ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών, δερμάτινη επένδυση στο τιμόνι και στον επιλογέα, υπολογιστή ταξιδιού και φώτα ομίχλης. Το C70 παρέχει, επιπλέον, αερόσακους οροφής και cruise control. Μια ακόμα πλουσιότερη έκδοση του C70 (Summum) προσφέρει, με μια επιβάρυνση 2.000 ευρώ, δερμάτινα καθίσματα -ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα (ηλεκτρική είναι και η αναδίπλωση της πλάτης για την πρόσβαση πίσω, αλλά όχι τόσο πρακτική)-, προβολείς xenon και τροχούς αλουμινίου 17 ιντσών.

AUDI A4 CABRIOLET TFSI
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 51.700
TIMH AYTOKINHTOY ΔOKIMHΣ: 51.700

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 1.984 κ.εκ.
Κύλινδροι: 4 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς: 200 ίπποι στις 5.100 σ.α.λ.**
Μέγ. Ροπή: 28,5 χλγμ στις 1.800 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων (CVT)

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Τεσσάρων συνδέσμων, αντιστρεπτική
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 233 χλμ/ώρα**
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 9,3*/8,1**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 4,7
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 6,3
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 6,1/7,9
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 57,8
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 14,4*/8,4**

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.573
Πλάτος (χλστ): 1.777
Ύψος (χλστ): 1.391
Μεταξόνιο (χλστ): 2.654
Βάρος (κιλά): 1.705*/1.630**

VOLVO C70 T5
ΚΟΣΤΟΣ
ΤΙΜΗ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 52.600
ΤΙΜΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΔΟΚΙΜΗΣ: 54.600

ΤΕΧΝΙΚΑ

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Κυβισμός: 2.521 κ.εκ.
Κύλινδροι: 5 σε σειρά
Μέγ. Ισχύς: 220 ίπποι στις 5.000 σ.α.λ.**
Μέγ. Ροπή: 32,6 χλγμ στις 1.500 σ.α.λ.**

ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Κίνηση: στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
Πίσω: Πολλαπλών συνδέσμων, αντιστρεπτική

ΦΡΕΝΑ
Εμπρός: αεριζόμενοι δίσκοι
Πίσω: δίσκοι

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελ. ταχύτητα: 240 χλμ/ώρα**
0-100 χλμ/ώρα (δλ): 8,7*/7,6**
Ρεπρίζ 50-80 με 3η (δλ): 4,5
Ρεπρίζ 80-110 με 4η (δλ): 6,0
Ρεπρίζ 120-140 με 5η/6η (δλ): 5,8/8,0
Φρενάρισμα 120-0 χλμ/ώρα (μ.): 59,1
Μέση κατανάλωση λίτρα/100 χλμ: 14,2*/9,1**

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
Μήκος (χλστ): 4.580
Πλάτος (χλστ): 1.820
Ύψος (χλστ): 1.400
Μεταξόνιο (χλστ): 2.640
Βάρος (κιλά): 1.728*/1.600**

*Τιμή 4Τ
**Τιμή κατασκευαστή